Hozzájárulok, hogy a www.hszien.hu webáruház cookie-kat tároljon a számítógépemen a jobb élmény érdekében. Adatvédelmi szabályzat ide kattintva elérhető!

Diwali - a Fény és az élet ünnepe

Ricsi
2023. 11. 10. 15:02:00
Diwali - a Fény és az élet ünnepe

A Diwali, más néven Deepawali egy ötnapos fesztivál, amelyet hinduk, dzsainok, szikhek és néhány buddhista irányzat és közösség ünnepelnek. Minden ősszel október és november között kerül megrendezésre. A pontos időpont minden évben változik, hiszen nem az általánoságban használt naptárhoz, hanem a holdnaptárhoz igazodik.

A fő ünnepségek Diwali harmadik napján, a hónap legsötétebb napján zajlanak, és egybeesik a hindu holdnaptár kezdetével. A szerencse, a jólét és a gazdagság istennője, Lakshmi az elsődleges istenség, amelyet Diwali idején imádnak. A Diwali az új kezdetet és a fény győzelmét jelenti a sötétség felett, a jó hatalmasságát a gonosz felett. Az igazság diadalának is szokták nevezni, hiszen megtisztulhat az elme ezen csodálatos ünnep alkalmából és a tudás kerül a tudatlanság helyére. A hindu nézetek szerint ilyenkor az életet irányító három kötőerő közül (jóság-, szenvedély-, tudatlanság-kötőereje) a jóság kötőereje diadalmaskodik a másik kettő felett és képesek lehetünk befogadni a szeretetet és a fényt életünkbe, elménkbe.

Ezt az ötnapos ünnepet szerte a világon megünneplik. A tradiciónális gyakorlatok és rituálék megegyeznek azonban gyakori, hogy a vallási közösségek kissé a saját hitükre alakítják át. Mely által egy színes és meleg érzetű fesztivállá, ünnepé változott az egész világon.

Laksmi Istennő
Kép forrás: https://iskconeducationalservices.org/ 

A Diwalira a felkészülést mindazok, akik tartják ezt a csodás hagyományt, elsőnek a templomok, valamint otthonaik és munkahelyük takarításával és díszítésével kezdik. Ez egyszerre értendő fizikai és energetikai szinten. Ezzel teremtik meg a tiszta energiák és szeretettközeli tér alapjait. A lehető legtöbb fényt jelenítik meg gyertyákkal és olajlámpákkal, és szeretetteli felajánlásokat tesznek Istennek és annak különböző minőségeinek, ezt nevezzük puja-nak. Nagy figyelmet fordítanak ilyenkor személyes tisztaságukra is, akár naponta 4-5 alkalommal is megfürdenek és illatos vízzel vagy illóolajjal kenik be testüket. Öltözékükben pedig kerülik a sötét árnyalatokat és inkábba a színes, fényes és világos árnyalatokat alkalmazzák. A családok vagy közösségek lakomákat szerveznek, ahol édességeket és ajándékokat ajánlanak fel nem csak az Istenségnek, hanem a vendégeknek is. Ezek az ételek szinte minden esetben szent prasadam ételek. A prasadam annyit jelent, hogy az étel úgymond az Istenség ételének maradéka, mivel annak elkészülte után az első adagot (vagy az egész ételt is) neki ajánlották fel. Ezáltal egy szent ételt kapunk, melyről a vallási nézetek úgy tartják, hogy rendszeres fogyasztása tisztítja a karmát és a bűnös cselekedetek visszahatását. Az sem ritka, hogy akár egész városok, települések és kisebb falvak tűzijátékot lőnek fel, hatalmas tüzeket gyújtanak és közben szent rituálékat végeznek, ezt hívják melasának.

Fontos tudni, hogy vannak olyan szertartások melyeket csak azok körében lehet elvégezni, akik mélyen vallásosak. Ezeket nem tekinthetik meg kívülállók vagy nem fogadalmat tett, elkötelezett személyek. Ilyen gyakorlatok minden vallási irányzat esetében megtalálhatóak. Azonban azoknak sem kell búslakodni, akik nem akarnak egyetlen vallási csoport nézetei alapján elköteleződni, hiszen a közösségek minden esetben rendeznek olyan ünnepségeket, melyek mindenki számára megtekinthetőek. 

Kép forrás: https://www.history.com/

India nagy részén a Diwali öt napos ünneplésből áll, nem csak egyből. Ezt azért is fontos kihangsúlyozni, hiszen jóformán csak ők ünneplik öt napon keresztül. Ez az öt nap pedig fantasztikus lelki fejlődést, szeretetet és erőt tud felszabadítani azokban, akik végig lépkednek ezen az úton. Számukra minden napnak ilyenkor megvan a fő feladata, tenni valója, mellyel felkészülnek a fény teljes befogadásra. Idén 2023.-ban a Diwali 3-dik és talán legfontosabb napja november 12-re esik. Ha szeretnéd te is megtapasztalni ezt a csodát, akkor elvégezheted azt az öt napig tartó lelki gyakorlatot, melyet az Indiaik szinte kivétel nélkül követnek ilyenkor.

  • Az első napon kitakarítják otthonaikat, esetleg munkahelyüket. Majd virág motívum alapú mandalát, úgynevezett rangolit készítenek. A rangolit többségében színes rizsből, homokból, virágsziromból, fűszerekből és egyéb növényi részekből készülhet. Ezt az otthonuk padlóján készítik el és öt napig ott hagyják. Akik ezt nem tudják megoldani, ők egy tálcán készítik el és a ház egy központi részén az asztalon szokták tartani.
  • Rangolit
    Kép forrás: https://www.istockphoto.com/
  • A második nap különleges ételek (főleg édességek, úgynevezett mithai-k) elkészítésével vagy ha valaki nem tud készíteni akkor annak vásárlásával telik, valamint a fizikai testüket elhagyott (elhunyt) szeretteikre és őseikre emlékeznek, imákat, mantrákat mondanak értük. Mithai helyett bármilyen édesség készíthető mely megfelel az ahimsava életvitelnek. Az ahimsava erőszakmentességet jelent, tehát az étel nem tartalmazhat semmilyen olyan alapanyagot melyet erőszak által lehet előállítani. Így pl. állat hallálával vagy szenvedésével járó alapanyag, vagy tojás nem használható. A legjobb a vegán édesség.
  • A harmadik napon - Diwali fő napján - a családok, barátok, közösségek összegyűlnek, ünnepelnek. Lámpások és gyertyák meggyújtásával otthonaikba hívják, fogadják a fényt. Igyekeznek a legtöbb gyertyát és olajmécseset meggyújtani, tábortüzeket raknak vagy tűzijátékot lőnek fel. Kis érdekesség, hogy egyedül Dél-Indiában van, hogy a második nap az ünneplés fő napja, mindenhol máshol a harmadik nap a legfontosabb.
  • A negyedik nap hagyományai eltérőek, de közös téma a férj és feleség közötti kötelék, ezért a férjek gyakran vesznek ajándékot házastársuknak, hogy megünnepeljék ezt az összetartozást. A nem házasságban élők is szabadon megünnepelhetik ezt a napot, sőt lehet baráti kötelékekben is. Az egyedül állók pedig szüleiknek vagy hozzájuk közelálló személyeknek kedveskedhetnek ezen a napon. A negyedik nap a szívhez közelálló személyek megünneplése.
  • Az ötödik nap a testvérekre, különösen a testvérek közötti kötődésre összpontosít. Így ezen a napon mindenképpen érdemes időt tölteni a testvérekkel, beszélgetni velük. Ha valakinek nincs testvére, de van olyan személy aki mélységében ilyen közel áll hozzá érdemes vele tölteni némi időt, vagy ha esetleg a távolság vagy egyéb okok miatt ez nem megoldható, legalább beszélgetni vele telefonon kicsit.  

Ha ezt az öt lépést végig csinálod ezalatt az öt nap alatt, biztos lehetsz benne, hogy a jóság kötőereje nagyobb teret hódít majd lelkedben és elmédben. Olyan meglátásokra, érzésekre, felismerésekre tehetsz szert melyek személyes fejlődésed útján nagy lendülettel visznek előre.

Kívánom, hogy Diwali - a Fény és az élet ünnepe meghozza a fényt életedbe és a szeretet Isteni ereje beragyogja életed.

blog comments powered by Disqus